- Hæfte
- 5 sider
Fastlåste frø: Hvem vinder og hvem taber, når GMO’er bliver patenteret?
- Pris: 0 kr. + porto
- Emner: Madsuverænitet Økonomisk retfærdighed Food Sovereignty
Ny Briefing - december 2024
Den 5. juli 2023 lancerede Europa-Kommissionen deres lovforslag til ændring af GMO-lovgivning, hvilket indebærer, at nye GMO-fødevarer bliver dereguleret og hverken skal risikovurderes, mærkes eller være sporbare fra jord til bord. Vi lancerer 4 briefinger om de vigtigste områder som vil blive påvirket: mærkning, ansvar, risikovurdering og patenter.
Denne briefing handler om patenter.
Patenter: konsolidering af virksomhedskontrol
Det polske kompromisforslag af 7. januar 2025, som konsoliderer Europa-Kommissionens lovforslag, har til formål at minimere markedsføringen af patenterede nye GMO'er. Men det egentlige problem ligger i den eksisterende patentlovgivning, som er fyldt med smuthuller og fremmer nogle få landbrugsgiganters magt - Bayer, Corteva og Chem China/Syngenta - over fødevaresektoren. Men også dansk biotekvirksomhed er med i dette kapløb. Deregulering af nye GMO'er hjælper ikke med at bremse disse monopoler.
Ved at tillade biotekgiganter at patentere GMO-træk såvel som egenskaber, der opstår naturligt eller gennem klassiske forædlingsmetoder, risikerer loven at give virksomheder ejerskab over naturlige frø og konventionelt forædlede produkter. Det vil blokere små og mellemstore avlere fra at få adgang til kritiske genetiske ressourcer og underminere deres evne til at tilpasse sig nye sygdomme eller ekstremt vejr.